Overzicht van producten van fabrikant Lowden

De geschiedenis van Lowden is al even turbulent als die van Noord-Ierland, waar in in het plaatsje Newtownards, niet ver van het door het strijdtoneel zo gepijnigde Belfast, de gitaren van George Lowden worden gemaakt.


Zoals iedere luthier heeft George Lowden zijn eerste instrumenten geheel met de hand gebouwd. Maar waar de meeste bouwers met een productie op grote schaal een beroep doen op de faciliteiten in de fabriek, vinden de ideeën van George Lowden nog steeds gestalte in zijn kleine werkplaats, en nog steeds met de hand.


Om aan de grote vraag te voldoen is de productie van Lowden gitaren in eerste instantie uitbesteed bij de Japanse fabrikant S. Yairi. Maar sinds de tweede helft van de jaren tachtig komt iedere Lowden uit het fabriekje te Newtownards.


Het voortbestaan van het bedrijf is in die eerste periode twijfelachtig geweest, vooral door de bemoeienis van George Lowden, die veel verstand van gitaren heeft maar niets van het zakenleven begrijpt. Het liefst spendeert hij alle energie uitsluitend aan zijn passie, en sinds de zakelijke kant in andere handen is kan de meesterbouwer zich dat ook permitteren. Lowden bloeit, zowel in zakelijk opzicht als in de continue hoge kwaliteit van de instrumenten.


George Lowden heeft een team van gitaarbouwers om zich heen verzameld dat zijn modellen produceert. Zelf houdt hij zich bezig met de supervisie over het proces, traint nieuwe personeelsleden, geeft adviezen, ontwikkelt nieuwe ideeën en: bouwt gitaren.


Onder de naam ‘George Lowden’ maakt de meesterbouwer nylonsnarige instrumenten van eenzame klasse, met de hand. Dezelfde klasse die voel- en hoorbaar is in iedere Lowden die uit de koffer wordt getild. Lowden gitaren hebben een uniek karakter dat nauwelijks vergelijkbaar is met de steelstrings van over de Grote Plas. De instrumenten klinken rond, diep en warm. Het hoog is dik, nooit schril. De toon van de lage snaren heeft de uitstraling van het lage register van een vleugel. Lowden gebruikt meestal ceder voor het bovenblad, een houtsoort die wondermooi past bij de bijzondere klankkleur van deze gitaren. Die klankkleur spreekt niet iedere gitarist aan, maar blijkt een bron van inspiratie te zijn voor vele anderen...

Showing 1 - 2 of 2 items

Informatie

Fabrikanten

Accepteren

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.